Golfclub 'Old Course Loenen'

 

In tegenstelling tot de jonge leeftijd van de golfbaan (opgericht in 2007) kent Loenen aan de Vecht een golfgeschiedenis die teruggaat tot het jaar 1297.

Volgens overlevering heeft de moord op Graaf Floris V in 1296 indirect geleid tot het ontstaan van het wereldwijde golfspel. De moordenaars verschansten zich op hun vlucht vanuit Muiderberg in kasteel Kronenburg in Loenen aan de Vecht, maar uiteindelijk werd hoofdverdachte Gerard van Velsen een jaar later opgepakt en in een bespijkerde ton door de straatjes van het dorp gerold.
Ter herinnering aan deze gebeurtenis zou gedurende vele jaren op 26 december in Loenen aan de Vecht een colfwedstrijd tussen twee ploegen van vier, met houten ballen en gekromde stokken, zijn gespeeld over de route die met de ton door de smalle straatjes was afgelegd.

Het colfspel verspreidde zich allengs over de Nederlanden. Veel gemeentelijk verordeningen bevatten sindsdien speelverboden met stok en bal in straten en op pleinen, vanwege het grote aantal gebroken ruiten. Hollandse vissers zouden het spel op hun vrije dagen aan de Schotse oostkust hebben geïntroduceerd. Ze putten daarbij de bal in een cuyl. Hoe Hollandser wil je het hebben.

De Schotten schreeuwen dit ‘geboorte’-verhaal niet van de daken. Enigszins begrijpelijk, want zij hebben de golfsport uiteindelijk ‘gemaakt’ tot wat het nu is. Toch is iets van de Hollandse oorsprong terug te vinden in een bescheiden hoekje van het British Golf Museum in St Andrews.


Ook de beroemde Schotse golfer Colin Montgomerie heeft zich, tijdens een van de Dutch Opens waaraan hij deelnam, laten ontvallen dat ‘Golf is born in Holland, but made in Scotland’.

Dit verhaal is slechts de overlevering van een meer dan 700 jaar oude geschiedenis.

Wat we wél heel zeker weten over golfen bij Old Course Loenen in Loenen aan de Vecht is het volgende:


• een prachtige 9‑holes baan met A‑status van de NGF
• een uitbreiding van de golfbaan op komst
• een informele, gezellige, gastvrije club met een fraai, stijlvol gebouwd clubhuis
• een Golf Academy met prima oefenfaciliteiten en gerichte trainingen
• een gastvrije Brasserie Oud Loenen, die toegankelijk is voor iedereen en daarnaast gelegenheid biedt voor prive-bijeenkomsten van leden met hun gasten
• een actief clubleven met veel activiteiten, zoals deelname aan de NGF-competitie en diverse clubwedstrijden
• leden van Old Course Loenen hebben gratis speelrecht bij acht andere 9 holes-golfclubs van De GolfAlliantie (zie: www.golfalliantie.nl)

catering | traiteur | delicatessen